Μιά φορά κι ένα καιρό…, πριν από πολλούς αιώνες, ένα δένδρο φύτρωσε στα Σφακιά. Ρίζωσε γερά και παρά τις μπόρες και τις καταιγίδες που πέρασε μαζί με τη Κρήτη και ιδιαίτερα τα Σφακιά, ψήλωσε, πρόκοψε και άπλωσε τα κλαδιά του σε ολόκληρο το νησί μας, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Μερικά ξώκλαδα μάλιστα, έφθασαν ακόμη και σε πολύ μακρινούς τόπους.

Συνεπαρμένος από το πρώτο διάβασμα του “Δένδρου” της Οικογένειάς μας, μου ήρθαν αυθόρμητα τα παραπάνω λόγια ως αρχή του προλόγου.

Πραγματικά το βιβλίο που συνέγραψε ή μάλλον εκπόνησε με πολύ κόπο, ο αγαπητός μας Πάρις και εκδίδεται με τη φροντίδα του Συλλόγου μας, μοιάζει με παραμύθι. Η ομορφιά του όμως είναι ότι, ενώ μοιάζει με ένα γοητευτικό παραμύθι, είναι μιά πραγματική ιστορία. Με ονόματα και ιστορίες ανθρώπων, γεννήσεις, ηρωϊσμούς, θανάτους, αλλά και ιστορικά γεγονότα της Κρήτης καθώς και μικρότερης σημασίας συμβάντα που διατρέχουν το χρόνο από, περίπου, το 1400 μέχρι σήμερα.

Τελικά ο συγγραφέας μας, το έκανε πάλι το θαύμα του. Κατόρθωσε ένα βιβλίο με πολλά ονόματα και χρονολογίες (που θα μπορούσε φυσιολογικά να έχει ενδιαφέρον μόνο γιά τα μέλη της Οικογένειας Κελαϊδή αλλά γιά τους τρίτους να είναι μάλλον ανιαρό), να το μετασχηματίσει σε ευχάριστο, συναρπαστικό θα έλεγα, ανάγνωσμα. Κι΄ αυτό γιατί με τη γλαφυρότητα της γραφής του, εμπλούτισε τα ονόματα και τις χρονολογίες με ιστορικά γεγονότα, θρύλους, με διάφορα τοπικά συμβάντα. Έτσι διαβάζοντας παρακολουθείς το μεγάλωμα του Δένδρου, δηλαδή κατά κάποιο τρόπο την ιστορία της Οικογένειάς μας, να αναδύεται χέρι – χέρι με την ιστορική πορεία και την εξέλιξη της Κρήτης.

Διαβάζοντας το βιβλίο αυτό νοιώθεις, με τον τρόπου που είναι γραμμένο, μάλλον ζείς, το ξεπέταγμα κάθε κλαδιού και αισθάνεσαι πραγματικά περήφανος που αποτελείς ένα κλαράδι ή ένα φυλλαράκι στο δυνατό και όμορφο αυτό «Δένδρο».

Πραγματικά αποτελεί ένα βιβλίο μνήμης και τιμής γιά τους προγόνους μας αλλά και μια παρακαταθήκη γιά τις γενιές που θα ακολουθήσουν. Εύχομαι, μάλλον είμαι βέβαιος, ότι γιά τα Κελαϊδόπουλα που έρχονται και θα έρθουν, ακόμη και πολλά χρόνια μετά από εμάς, να αποτελεί ένα σημείο αναφοράς γιά να συνεχίσουν τη φροντίδα αυτού του «Δένδρου», ώστε να συνεχιστεί η προκοπή του.

* *

Γιά να γίνει αυτό το τεράστιο έργο, (διότι γιά τεράστιο έργο πρόκειται), ο αγαπητός μας Πάρις εκτός από το γνωστό συγγραφικό ταλέντο του, κατέβαλλε μακρόχρονη προσπάθεια και πολύ κόπο (με αμέτρητα τηλεφωνήματα και γράμματα) γιά τη συγκέντρωση όλων αυτών των ονομάτων, στοιχείων, φωτογραφιών κλπ.

Πάρι, εκ μέρους του Δ. Σ. του Συλλόγου μας και, πιστεύω, όλων των Κελαϊδήδων, σ’ ευχαριστούμε από καρδίας.

Αριστομένης Κελαϊδής, ναύαρχος

Πρόεδρος Συλλόγου Οικογένειας Κελαϊδή